Battle For Haditha



"19 Kasım 2005 tarihinde, Hadisa'da yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu, iki denizci ağır yaralanmış, ve bir denizci de hayatını kaybetmiştir. Olayın ardından çıkan çatışma sonucunda, Amerikan askerleri, içlerinde çocuk ve kadınların da bulunduğu 24 kişiyi öldürmüşlerdir..."


 
Yönetmenliğini Nick Broomfield'in üstlendiği 2007 İngiltere yapımı film, gerçek bir olaydan yola çıkarak çekilmiştir. Gerçekleştiği dönemde büyük yankı uyandıran olayı, aksiyona boğmadan, belgesel tadında, tarafsızca ve "Adil" bir şekilde filme almışlar. Film kesinlikle kimseyi yargılamıyor, yalan dolan, acındırmak gibi bir amaç gütmüyor. Efektlere bürünmüş boş bir aksiyon da değil. Olan bitenin muhakemesini yapmak, tamamen izleyicinin kendisine kalmış.





Belki de, Irak savaşı üzerine yapılmış en iyi filmlerden birisi ile karşı karşıyayız. Tüyler ürpertici onlarca sahneyi gözünüzü kırpmadan izlerken, kimin haklı kimin haksız olduğuna ister istemez kafa yoruyorsunuz. Savaş bu; elbette haklı yanı yoktur ama, hikayede geçen ve her iki tarafın da gerekçeleri olan bu sebepler üzerinde başarı ile yoğunlaşılmış. Askerlerden birsinin öldürmek üzerine şu şekilde bir lafı var; "...hayatım boyunca, bu yükü sırtımda taşıyacağım." Bir başkasının görüşü ise tamamen farklı; "Ölmek istemiyorsan, öldüreceksin. Sakın tereddüte düşeyim deme, yoksa canından olursun." Sanırım sadece bu iki cümle, filmi açıklamaya yetiyordur.





Film için hazırlamış olduğum altyazılara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
İyi seyirler dilerim...

(1 CD, 23,976 fps, aAF)

(1 CD, 25 fps, BeStDivX)


Not: Altyazı aşırı derecede küfür içermektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder