Van Diemen's Land



Yine bir Avustralya yapımı filmde sizlerle birlikteyim. Filmin adı, "Van Diemen's Land" olarak geçen, köleliği ve vatan hasretini anlatan eski bir İrlanda halk türküsünden geliyor. Adından da anlaşılacağı üzere, film bir adada geçiyor. Sömürgeciliğin altın yıllarında, İngilizlerin, Avusturalya topraklarında kurduğu kolonilerden birindeyiz. Bir grup İrlandalı ve İskoç fakir azınlık, çalıştırılmak üzere hiç bilmedikleri topraklara getirilmiştir. Tek gayeleri çalışarak özgürlüklerini kazanıp, memleketlerine geri dönmektir. Zamanla yaşadıkları eziyete ve baskıya dayanamayıp, çalışma kampından kaçmaya karar verirler. Bundan sonrasında kendilerini, hem "İnsanın doğa ile", hem de "İnsanın insan ile" olan mücadelesi içerisinde bulurlar. Özgürlüğe uzanan bu kaçış, aslında görüldüğü kadar kolay olmayacaktır.





"Lost" dizisinin tutkunları gözlerinde ışıkla bu filme bakıyor olabilir, ama ben yine de uyarımı yapayım. Film kesinlikle ikinci bir "Hannibal Holocaust" vakası. Şiddet, vahşet, korku, gizem, insanlık dramı, ne ararsanız bu filmde mevcut... Filmde, Gerilim/Gizem/Dram/Korku türleri başarılı bir şekilde harmanlanmış. Çıkarılacak anafikir ise, "İnsanlık, ama nereye kadar?" ya da, "Yıllarca süregelen toplumsal ve sosyal tabular, bir noktada hiçe sayılabilir mi?"...




Uyarımı da yaptıktan sonra son sözümü aktarayım; insanı psikolojik olarak yıpratan, "sosyoloji" kavramının sorgulandığı, izlerken düşündüren, tüyler ürperten, seyircinin sinirlerini alt üst eden, eşsiz doğa görüntüleri ve görüntü yönetmenliği ile göze çarpan, ağır tempoda ilerleyen, hafif belgesel tadında, türün hayranlarına "önerilebilir" ve "tavsiye edilebilir" bir film. Boşuna sinemada izlerim diye beklemeyin, film bazı ülkelerde yasaklanmış bulunmakta, buralara uğraması ihtimal dahilinde bile değil.... Aileniz ya da kız arkadaşınızla izlemek gibi bir hataya düşmeyiniz... Filmi izledikten sonra psikolojinizin bozulacağını garanti ederim.

Film için hazırlamış olduğum altyazıyı aşağıdaki linkten temin edebilirsiniz.
İyi seyirler dilerim...



Not: Altyazı aşırı derecede küfür içermektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder